flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Огляд ЗМІ. «Судді, які ухвалюють рішення іменем України та є публічними особами, при виконанні своїх обов’язків повинні враховувати інтерес до них з боку суспільства», – М.Гусак

19 липня 2017, 17:16

Вища рада правосуддя під час засідання 18 липня 2017 року розглянула повідомлення судді  Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області Корбута В.В. про втручання в його діяльність як судді щодо здійснення правосуддя.

Доповідач – член Вищої ради правосуддя Микола Гусак поінформував, що у повідомленні судді Корбута В.В. зазначено про направлення на його адресу позивачем у адміністративній справі заяв, які містять погрози, що, на думку судді, є втручанням у його діяльність щодо здійснення правосуддя.

24 січня 2017 року Бердичівським міськрайонним судом Житомирської області зареєстровано адресовану судді Корбуту В.В. заяву позивача в адміністративній справі Грищука І.П., у якій останній просив зазначеного суддю, зокрема написати заяву про відповідальність за погіршення стану здоров’я заявника, а також про те, що у разі настання тяжких наслідків він (суддя Корбут В.В.) буде нести за це кримінальну відповідальність.

Грищук І.П. є позивачем у адміністративній справі № 274/55/17 до Головного управління Пенсійного фонду України в Житомирській області про визнання протиправною бездіяльності Головного управління Пенсійного фонду України в Житомирській області щодо не проведення перерахунку йому як пенсіонеру Міністерства внутрішніх справ України та інваліду війни другої групи пенсії з 1 січня 2016 року та зобов’язання вчинити дії. 10 січня 2017 року у вказаній адміністративній справі було відкрито скорочене провадження. 16 березня 2017 року у зв’язку із закінченням повноважень судді Корбута В.В. зазначену справу на підставі повторного розподілу автоматизованою системою документообігу суду передано іншому судді цього суду.

Суддя Корбут В.В. вважає, що надсилання на його адресу Грищуком І.П. заяв з погрозами є втручанням у його діяльність як судді.

«Судді, які ухвалюють рішення іменем України та є публічними особами, при виконанні своїх обов’язків повинні враховувати інтерес до них з боку суспільства та право інших осіб висловлювати свої оціночні судження стосовно здійснення правосуддя, а також розрізняти спроби втручання в їхню діяльність щодо здійснення правосуддя та вираження іншими особами своїх думок, припущень, критики на адресу суддів», – зазначив М.Гусак.

Водночас Микола Гусак проінформував, що з матеріалів перевірки не вбачається наявності ознак втручання в діяльність Корбута В.В. як судді щодо здійснення правосуддя, оскільки зміст заяви Грищука І.П. є відображенням його точки зору стосовно розгляду справ і не може бути підставою для застосування заходів, передбачених статтею 73 Закону України від 21 грудня 2016 року № 1798-УІІІ «Про Вищу раду правосуддя».

Вища рада правосуддя ухвалила рішення відмовити  у вжитті заходів щодо забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя за повідомленням судді Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області Корбута Володимира Володимировича.

Джерело: www.vru.gov.ua 

 

Центр суддівських студій від  18.07.2017