flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Підсумки роботи Житомирського апеляційного адміністративного суду у І півріччі 2014 року

31 липня 2014, 14:07

28 липня 2014 року Житомирським апеляційним адміністративним судом підбиті підсумки роботи суду в І півріччі 2014 року. У зборах взяли участь голова суду, судді Житомирського апеляційного адміністративного суду та працівники апарату суду.

Відкриваючи збори, голова суду доповіла, що в першому півріччі 2014 року діяльність Житомирського апеляційного адміністративного суду була спрямована на підвищення якості постановлених судових рішень, навела статистичні дані про результати здійснення судочинства суддями Житомирського апеляційного адміністративного суду.

Так, відмітила голова суду, протягом  півріччя до суду надійшло 5872 справи за апеляційними скаргами проти 23834 справ за аналогічний період минулого року.

Всього з урахуванням залишку розглянуто 6067 справ із загальної кількості справ (6688), що перебували на розгляді. За аналогічний період минулого року такий кількісний показник становив 27 633 справи із загальної кількості справ (29835).

Голова суду також проаналізувала навантаження на суддю апеляційного адміністративного суду та зазначила, що у зв’язку із зменшенням надходження справ про соціальні виплати показник надходження справ у I півріччі поточного року знизився у 3,9 раза, відповідно знизився і показник розгляду справ.

У середньому на одного суддю-доповідача надійшло 70 адміністративних справ при аналогічному середньому показнику по Україні – 54. У І півріччі 2013 року даний показник становив  271 справу (середній по Україні – 473).

Розгляд справ одним суддею у середньому становив 72 справи при середньому показнику по Україні – 161. У I півріччі 2013 року даний показник складав 314 (середній по Україні – 341).  

Разом з тим, голова суду відмітила, що розгляд справ за мінусом справ про соціальні виплати, порівняно з іншими категоріями справ, фактично не змінився. Наприклад, у І півріччі 2013 року кількість розглянутих справ, не пов’язаних із соціальними виплатами, становила 1768 справ проти 1757 у І півріччі 2014 року.

Загальна сума судового збору, що присуджена до стягнення та сплачена заявниками до Державного бюджету, становить 240 526 грн., що більше ніж у І півріччі 2013 року на 19% (38 760 грн.).

Порівняно з І півріччям 2013 року зменшена кількість справ, у яких порушено строки розгляду апеляційних скарг, з 8364 до 2412 у І півріччі 2014 року.

Також голова суду наголосила на тому, що у I півріччі 2014 року за результатами перегляду Вищим адміністративним судом України судових рішень, ухвалених Житомирським апеляційним адміністративним судом, 160 рішень залишено без змін, скасовано 121 рішення. Крім того, вказала, що порівняно з І півріччям 2013 року збільшився (з 19 до 21 справи) показник скасованих судових рішень суду апеляційної інстанції із залишенням в силі судових рішень суду першої інстанції, що свідчить про недостатньо якісний перегляд апеляційним судом судових рішень.

З метою формування єдності судової практики в Житомирському апеляційному адміністративному суді запроваджено постійно-діючий семінар для суддів, що позитивно вплинуло на підвищення кваліфікації суддів щодо аспектів розгляду справ.

Систематичне проведення узагальнення та обговорення судової практики, сприяло позитивному результату.

Керівник апарату (до 9.07.2014) Константінова І.А. в своєму виступу звернула увагу на виконавську дисципліну в суді, порушення якої зумовлено надходженням скарг окремих громадян, на недостатнє використання веб-сайту суду та недосконалість версії автоматизованої системи документообігу.

У обговоренні виступу Константінової І.А. взяли участь начальники всіх структурних підрозділів, які відмітили недоліки в роботі відділів та запропонували шляхи їх вирішення.

Підсумовуючи, голова суду звернула увагу суддів на необхідність покращення якості судових рішень, неухильного дотримання принципу єдності судової практики, та більш конструктивну роботу над підвищенням якості здійснення судочинства, адже робота суду в цілому залежить від кожного судді та кожного працівника апарату.

Голова суду наголосила на необхідності покращення роботи щодо підвищення кваліфікації працівників апарату, роботи з наставництва.

Крім, цього голова суду запропонувала працівникам апарату обговорити питання доцільності обрання Ради колективу апарату та висловити свої міркування на наступних зборах.

              На закінчення, голова суду зазначила, що головне завдання суду – якість судочинства, єдність судової практики, високий рівень організації роботи суду та максимум зусиль всіх і кожного у відновленні довіри громадян до судової влади.