flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Доступ до інформації, що перебуває у розпорядженні держави, став ключовою темою семінару, у якому взяли участь судді Житомирського апеляційного адміністративного суду.

28 березня 2015, 11:34

В період з 23 по 24 березня 2015 року в м.Луцьку в рамках Проекту Ради Європи «Впровадження європейських стандартів в українському медійному середовищі» відбувся семінар-тренінг «Доступ до публічної інформації: законодавство та практика», учасниками якого стали представники Вищого адміністративного суду України, представники Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, учасники від Представництва Ради Європи, експерти  Секретаріату Європейського суду з прав людини, медіа-юристи, судді Житомирського апеляційного адміністративного суду, Житомирського окружного адміністративного суду, Рівненського окружного адміністративного суду, Волинського окружного адміністративного суду та представники апаратів цих судів.

 

Учасниками тренінгу від Житомирського апеляційного адміністративного суду  стали заступник голови суду Малахова Н.М., судді  Бондарчук І.Ф., Хаюк С.М., Капустинський М.М., Іваненко Т.В., Кузьменко Л.В., Жизневська А.В., Одемчук Є.В., Шидловський В.Б. та керівник апарату суду Бузань К.П.

 

Звертаючись до присутніх з вітальним словом заступник Голови Вищого адміністративного суду України Михайло Смокович зокрема зазначив, що судовий контроль за правовідносинами у сфері права на свободу слова, права на доступ до публічної інформації має відповідати європейським стандартам. Саме завдяки ефективній реалізації Закону України «Про доступ до публічної інформації» в Україні можна досягти відкритості та прозорості судової влади.

 

            Тарас Вавринчук, експерт Секретаріату Європейського суду з прав людини,  ознайомив  учасників з міжнародними стандартами у сфері права на інформацію та детально зупинився на конкретних судових рішеннях Європейського суду з прав людини, що поєднані однією темою – доступом до інформації, що перебуває у розпорядженні держави.

 

            Учасники тренінгу мали змогу на окремих прикладах практично застосувати процедуру так званого «трискладового тесту» при визначенні порядку обмеження доступу до інформації. Так відповідно до ч.2 ст.6 Закону України «Про доступ до публічної інформації» обмеження доступу до інформації здійснюється при дотриманні сукупності таких вимог:

 

1) виключно в інтересах національної безпеки, територіальної цілісності або громадського порядку з метою запобігання заворушенням чи злочинам,  для охорони здоров’я населення, для захисту репутації або прав інших людей, для запобігання розголошенню інформації, одержаної конфіденційно, або для підтримання авторитету і неупередженості правосуддя;

2) розголошення інформації може завдати істотної шкоди цим інтересам;

3)  шкода від оприлюднення такої інформації переважає суспільний інтерес в її отриманні.

 

Кожен з трьох критеріїв «трискладового тесту» можна вважати запитанням, на яке розпорядник інформації повинен відповісти перед тим, як обмежити доступ до публічної інформації. Якщо на всі три запитання розпорядник може дати ствердну відповідь, то доступ може бути обмежено. Якщо хоча б на одне з трьох запитань відповідь є негативною, то в доступі не може бути відмовлено.

 

З новелами законодавства у сфері захисту персональних даних,  проблемних питаннях правозастосування норм Закону України «Про доступ до публічної інформації» учасників ознайомили Президент Асоціації медіа-юристів України Тетяна Котюжинська та юрист Інституту медіа права Ігор Розкладай.

 

 Практичне застосування набутих під час тренінгу знань дає судам нові підходи до визнання права на отримання інформації та визначення балансу між бажанням державних органів зберігати конфіденційний характер інформації та потребою громадськості в отриманні такої інформації.