flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

За результатами круглого столу щодо оптимізації судоустрою України

19 жовтня 2017, 16:40

17-18 жовтня 2017 р. в м. Києві за підтримки Державної судової адміністрації України та «USAID» відбувся круглий стіл на тему: «Укрупнення судів: проблеми та шлях вперед».

До участі у даному заході були запрошені представники Вищої ради правосуддя, Ради суддів, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Державної судової адміністрації, судді, працівники апаратів судів, представники Міністерства юстиції, Верховної Ради, Ради з питань судової реформи, Адміністрації Президента, міжнародні експерти та інші.

Від Житомирського апеляційного адміністративного суду учать у заході взяв суддя-речник Б.Моніч.

Центральною темою дискусії на круглому столі було питання укрупнення судів, тобто ліквідація їх частини та збільшення чисельності суддів у судах, що залишаються. Було зазначено, що дана реформа має бути проведена на засадах балансу між: доступністю суду з точки зору відстані для громадян, мінімально можливим розміром суду із забезпеченням доступності необхідних компетенцій та функцій; зменшенням витрат держави; забезпеченням максимально високого рівня надання судових послуг тощо.

Зокрема, йшлося про фізичну доступність людини до майбутнього утвореного суду, яка має намір скористатись судовими послугами,  – це відстань, часова величина якої не має перевищувати один світловий день за літньої пори року ( не більше 100 км); а кількість суддів в одному окружному суді має сягати не менше 10 та не більше 100.

Спікерами заходу також зазначалося, що мають бути враховані додаткові критерії та поетапність укрупнення в розрізі конкретних областей і що, в першу чергу, варто звернути увагу на укрупнення окружних судів.

Насамкінець, учасники заходу почули рекомендації іноземних колег стосовно даної проблеми для врахування в подальшій роботі.

Підсумовуючи сказане, Голова ДСА України З.Холоднюк зазначив, що протягом тижня питання укрупнення судів ще обговорюватиметься з головами апеляційних судів, а в порядку експерименту першими об’єднуватимуться суди Черкаської та Чернівецької областей. 

Загалом, планується завершити впровадження  заходів щодо укрупнення судів України до 30 вересня 2019 року. 

 

Прес-служба суду