flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ТИЖДЕНЬ ПРАВА

25 грудня 2013, 16:07

            Щороку 10 грудня людство святкує Міжнародний день прав людини, який відзначається в пам’ять проголошення Генеральною Асамблеєю ООН 10 грудня 1948 року Загальної декларації прав людини.

            У Декларації заявлено, що всі люди мають рівні права, які не залежать від їх національності, мови, майнового стану та світогляду. Декларація була прямим наслідком досвіду Другої світової війни і вперше сформулювала ті права, які повинна мати кожна людина. Багато країн включають основні положення Декларації в своє базове законодавство і конституції. Її принципи лежать в основі багатьох пактів, конвенцій і договорів з прав людини, укладених з 1948 року. З метою відзначення цієї дати в Україні та з нагоди 60-ї річниці проголошення Загальної декларації прав людини 08 грудня 2008 року Президентом України був виданий Указ № 1149/2008 «Про Всеукраїнський тиждень права». Відповідно до цього Указу в Україні щорічно з 09 по 14 грудня проводиться Всеукраїнський тиждень права. Розпорядженням Кабінету Міністрів від 14.08.2013 р. № 611-р затверджений план заходів з проведення у 2013 році Всеукраїнського тижня права.

            Місія «Тижня права» - утвердження поваги до права та довіри до правників, як правової традиції в українському суспільстві.

            Мета «Тижня права» - проведення загальнонаціонального правового форуму, під егідою якого кожен правник чи правнича інституція робить безпосередній внесок на благо суспільства, його учасників.

            Дана правоосвітня акція, яка стала в Україні традиційною, проводиться за підтримки Міністерства юстиції України щорічно, в тиждень, що включає в себе 10 грудня – День прав людини. Усвідомлення своїх прав та вміння ними користуватись – є невід’ємною частиною якісного життя.

            З метою загального рівня правової культури та вдосконалення системи правової освіти, набуття громадянами необхідного рівня правових знань, формування у них поваги до права, а також побудови правового діалогу між судовою владою та суспільством задля покращення доступу до правосуддя, у Житомирському апеляційному адміністративному суді заплановано та проведено ряд заходів присвячених Всеукраїнському тижню права.

            Серед заходів:

-          у приміщенні Житомирського кооперативного коледжу бізнесу і права та Житомирському державному університеті імені І.Франка для студентів проведені тематичні, інформаційні семінари правового напрямку з нагоди 65-ої річниці проголошення Загальної декларації людини (доповідачі – судді Житомирського апеляційного адміністративного суду);

-          серед працівників апарату суду проведено конкурс творів на тему: «Яким я бачу адміністративний суд майбутнього». За результатами якого найкращим визнано твір інспектора загального відділу Шведюк М.М. – 1 місце; творам помічника судді Товщик Ю.М. та головному спеціалісту статистично-аналітичного відділу Ракалович Л.В. – 2 місце; 3-є місце – творам помічника судді Дмитренку В.В. та спеціалісту 1 категорії відділу організаційного забезпечення судового процесу та керівництва суду Блажкевичу В.А. Крім того, відзначені роботи спеціаліста 1 категорії загального відділу Семенець К.О., інспектора відділу організаційного забезпечення судового процесу та роботи керівництва суду Витрикузи В.П. спеціаліста цього ж відділу Степанської А.В.,  начальника відділу Шакалова В.П., головного спеціаліста статистичного-аналітичного відділу Остапчука І.О. та інспектора даного відділу Жигунова В.С.

-          за участю суддів апеляційного округу проведено семінар на тему: «Застосування Положення Закону України «Про доступ до публічної інформації»;

-          Між командами працівників апаратів Житомирського апеляційного адміністративного суду та Господарського суду Житомирської області проведено інтелектуальний конкурс правознавців «VIP-БРЕЙНРИНГ»,переможцем якого стала команда Господарського суду Житомирської області.

            Проведення таких заходів покликане підвищити рівень правової культури та обізнаності населення та утвердити в громадян поваги до права та закону в цілому.