flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У 2018 році розрив у зарплаті суддів зросте ще більше, - Моніч.

23 січня 2018, 16:17

У 2017-му році заробітна плата суддів одного рівня, тих, які пройшли кваліфікаційне оцінювання, і – ні, відрізнялась у 2—3 рази. У поточному році цей розрив зросте ще більше.

 

Суддя ЖААС, заступник Голови РСУ Богдан Моніч  зазначив, що відповідно до нової редакції закону «Про судоустрій і статус суддів» з 1 січня 2018 року базовий розмір посадового окладу судді становить: для судді місцевого суду — 20 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, для судді апеляційного суду та вищого спеціалізованого суду — 30 прожиткових мінімумів.

Водночас, за словами Б.Моніча, судді місцевих судів, які не пройшли оцінювання, отримують винагороду, розмір якої встановлений старою редакцією закону: посадовий оклад — 10 мінімальних зарплат. А судді апеляційних, вищих спеціалізованих — пропорційно до посадового окладу судді місцевого суду з коефіцієнтом 1,1 та 1,2 відповідно. Однак, як відомо, 1 січня 2017-го набрав чинності закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 6.12.2016 №1774-VIII, яким передбачено: після набрання чинності цим актом мінімальна зарплата не застосовується як розрахункова величина для визначення посадових окладів. До внесення змін до законів щодо незастосування мінімальної заробітної плати як розрахункової величини воназастосовується у розмірі 1600 грн.

«Тобто з 1 січня минулого року на підставі вказаного положення, яке не є нормою закону «Про судоустрій і статус суддів», судді, які не пройшли кваліфоцінювання, отримують винагороду у фіксованому розмірі, незважаючи на подорожчання життя. І це, на мою думку, несправедливо. Адже виникають такі ситуації, коли судді, які пройшли оцінювання і мають незначний стаж роботи, отримують винагороду у вищому розмірі, ніж їхні колеги з великим стажем», – зазначив Б.Моніч. 

 

Детальніше – в газеті «Закон і Бізнес» від 19.01.2018.