flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Спостерігачі ОБСЄ відзначили, що суди розглядають виборчі справи з дотриманням процесуальних строків

27 жовтня 2012, 08:16

Спостерігачі ОБСЄ відзначили, що суди розглядають виборчі справи з дотриманням процесуальних строків


19 жовтня 2012 року на сайті Організації з безпеки та співробітництва в Європі www.osce.org було опубліковано Проміжний звіт № 2 Місії спостереження за виборами в Україні Бюро з демократичних інституцій та прав людини ОБСЄ, який охоплює період спостереження з 24 вересня по 14 жовтня 2012 року.

У розділі V зазначеного звіту Місією спостереження за виборами в Україні ОБСЄ/БДІПЛ надано схвальний відгук про своєчасний розгляд справ, пов’язаних із виборами народних депутатів України. «Незважаючи на велику кількість скарг, що надходять до судів, суди до цього часу виносять по них рішення із дотриманням часових рамок, визначених законом» - зазначено у звіті.

Згідно з Кодексом адміністративного судочинства України суди мають вирішувати виборчі справи у дводенний строк після надходження позовної заяви. З метою організаційного забезпечення підготовки та розгляду адміністративних справ відповідної категорії з додержанням строків, передбачених Кодексом адміністративного судочинства України, Вищий адміністративний суд України та інші адміністративні суди у період з 30 липня 2012 року і до завершення виборчого процесу працюють в особливому режимі роботи в позаробочий час, святкові і неробочі дні, а також напередодні дня виборів та в день виборів.

Таким чином подібні оцінки міжнародних спостерігачів свідчать про те, що суди виконують покладені на них завдання, оскільки саме тривалість розгляду справ є одним з критеріїв якісного здійснення судочинства.

Інші якісні аспекти розгляду виборчих справ Вищий адміністративний суд України зможе оцінити за результатом узагальнення судової практики. Таке узагальнення, відповідно до статті 32 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», вже ініційовано Вищим адміністративним судом України (лист ВАСУ до апеляційних та окружних адміністративних судів від 2 жовтня 2012 року № 2126/12/13-12).

Під час цього дослідження буде проаналізовано і кількісні показники розгляду адміністративними судами справ, пов’язаних з виборами народних депутатів України у 2012 році. Наказом Державної судової адміністрації України від 13 серпня 2012 року № 98 затверджено форми звітності № 2-вд «Звіт про розгляд місцевими та апеляційними судами справ, пов’язаних з виборами народних депутатів України у 2012 році». Цей звіт складається накопичувальним підсумком за відповідний період: станом на 2 листопада 2012 року (з 30 липня 2012 року по 2 листопада 2012 року).

Також у звіті Місії ОБСЄ/БДІПЛ за результатами аналізу 110 рішень адміністративних судів відзначено, що адміністративними судами під час розгляду справ, пов’язаних із виборами народних депутатів України, часто не застосовується положення частини другої статті 71 Кодексу адміністративного судочинства України, відповідно до якого обов‘язок щодо доказування правомірності рішень, дій чи бездіяльності суб‘єкта владних повноважень покладається на відповідача. Водночас у тексті звіту не відзначено, які саме судові рішення були проаналізовані, адже у більшості виборчих справ серед їх сторін відсутній суб’єкт владних повноважень, що виключає можливість покласти тягар доказування на відповідача.

Вищий адміністративний суд України, зі свого боку, при здійсненні узагальнення і аналізу судової практики приділить особливу увагу порушеному у звіті спостерігачів ОБСЄ питанню. За необхідності результати узагальнення та вивчення ВАСУ практики адміністративних судів щодо розгляду виборчих справ будуть розглянуті Пленумом ВАСУ.

Довідково

Згідно з інформацією на офіційному сайті ЦВК щодо офіційних спостерігачів від іноземних держав та міжнародних організацій на виборах народних депутатів України у 2012 році станом на 23 жовтня 2012 року зареєстровано 519 спостерігачів від 28 іноземних держав (Республіка Польща, Російська Федерація, Сполучені Штати Америки, Угорщина, Королівство Данія, Федеративна Республіка Німеччина, Словацька Республіка, Канада, Федеративна Республіка Нігерія, Литовська Республіка, Республіка Болгарія, Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії, Естонська Республіка, Королівство Іспанія, Японія, Китайська Народна Республіка, Французька Республіка, Чеська Республіка, Королівство Нідерланди, Королівство Швеція, Республіка Молдова, Азербайджанська Республіка, Держава Ізраїль, Ісламська Республіка Іран, Республіка Білорусь, Республіка Кіпр, Фінляндська Республіка, Республіка Парагвай) і 3278 спостерігачів від 35 міжнародних організацій (урядових і неурядових). Повний список цих осіб розміщено на згаданому сайті  http://www.cvk.gov.ua/pls/vnd2012/wp041?PT001F01=900.