flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбувся Другий загальнонаціональний форум «Незалежні суди та вільні ЗМІ: розширення можливостей співпраці»

27 червня 2018, 10:54

Як повідомлялось раніше, 26 червня 2018 року в Києві проходив Другий загальнонаціональний форум «Незалежні суди та вільні ЗМІ: розширення можливостей співпраці» за сприяння українсько-канадського Проекту підтримки судової реформи.

На регіональному рівні в режимі відеоконференцзвязку участь у заході взяли начальник ТУ ДСА в Житомирській області В.Морей, голова Господарського суду Житомирської області В.Давидюк, голова Богунського райсуду м. Житомира Н.Гулак та інші.

Вітаючи присутніх, форум відкрив Голова ВРП І.Бенедисюк, який підкреслив, що подібні заходи сприяють підвищенню рівня кваліфікації всіх, хто зацікавлений у розвитку комунікаційної діяльності, та прямо впливають на рівень довіри громадян до судової влади.

Серед доповідачів – Н.Богацька, голова Одеського апеляційного господарського суду, яка поділилась досвідом роботи Центру судової комунікації Одеської області. Суддя розповіла про інформаційно-просвітницьку діяльність Центру, його роботу в області підвищення кваліфікації мас-медіа тощо.

О.Кібенко, суддя-спікер Верховного Суду, розкрила аспекти реалізації Комунікаційної стратегії суду та зазначила активну позицію суддів ВС щодо інформування ними Прес-служби суду про розгляд гучних справ та  участі у заходах, що стосуються правосуддя та роботи суду.

Серед виступаючих медійників увагу привернув Є.Желтухін, головний редактор «Юридичної газети», який давав настанови для прес-секретарів в сфері журналістики. « Прес-секретар суду повинен завжди тримати руку на пульсі та вміти передбачати резонансність тої чи іншої справи», - зазначив головний редактор.

Керівник Прес-центру судової влади О.Лисенко прозвітувала про комунікаційну роботу та представила електронний каталог прес-служб України, що знаходиться на порталі судової влади. Також очільниця звернула увагу на проблемні питання під час спростування неправдивої інформації чи появи фейків, що загрожує діловій репутації судді чи іміджу суду.

Медійниця порталу «Детектор медіа» С.Остапа зазначила, що журналісти часто не дотримуються Кодексу журналістської етики, тому інформація не завжди є об єктивною та правдивою.

На форумі також обговорювались питання щодо інструментів інформування читачів та протидії маніпуляціям і стереотипам під час висвітлення судових процесів у ЗМІ, а також питання впровадження канадського досвіду на Україні щодо взаємодії судів і ЗМІ.

Підсумовуючи захід, член ВРП Л.Шевцова підкреслила, що знайти взаєморозуміння зі ЗМІ можливо, необхідно лише бути відкритими для цього та вміти переформулювати чи пояснити ту чи іншу інформацію «людською» мовою. Також суддя звернула увагу на ст.73 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» щодо захисту прав суддів та наголосила на необхідності дотримання балансу правил суддівської та журналістської етики у процесі взаємодії судів і ЗМІ.

 

 

Прес-служба суду