flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя ЖААС, заступник голови РСУ Б.Моніч - на захисті прав суддів сходу країни як гарантії їхньої незалежності

06 березня 2017, 13:44

 

30 вересня 2016 року набув чинності Закон України "Про судоустрій і статус суддів" від 02.06.2016 року №1402-VIII (далі – Закон).

Відповідно до абзацу третього п.34 Розділу ХII "Прикінцеві та перехідні положення" вказаного Закону, суддя, який був прикріплений до іншого суду за рішенням Вищої кваліфікаційної комісії суддів України відповідно до п.10 розділу II "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про забезпечення права на справедливий суд", вважається прикріпленим до такого суду до дня прийняття Вищою кваліфікаційною комісією суддів України рішення про його відрядження. Строк такого прикріплення не може перевищувати шість місяців з дня набрання чинності цим Законом.

 

 

 

 

 

Отже, відповідно до даної норми Закону строк прикріплення суддів (згідно рішення РСУ від 04.02.2016 року №11) до Рубіжанського міського суду Луганської області та Слов’янського міського суду Донецької області з виплатою суддівської винагороди; а також до Господарського суду Київської області та Господарського суду м. Києва з виплатою суддівської винагороди,   спливає 30 березня 2017 року.

Незважаючи на закінчення строку прикріплення судді до відповідного суду, він не втрачає право на отримання посадового окладу за період з дня закінчення строку такого прикріплення.

Наведене прямо випливає з абзацу другогоп.34 Розділу ХII "Прикінцеві та перехідні положення" вказаного Закону, який передбачає, що суддя, який був прикріплений до іншого суду за рішенням Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, має право на отримання посадового окладу за період з дня закінчення строку такого прикріплення до дня прийняття Вищою кваліфікаційною комісією суддів України рішення про його відрядження.

Разом з тим, Закон не визначає механізму та джерел виплати посадового окладу таким суддям, а це безпосередньо пов'язане з питаннями правового та соціального захисту суддів Донецької та Луганської області, АРК, які займають штатні одиниці в судах, робота яких припинена.

На даний час у встановленому Законом порядку не вирішено питання щодо призначення, переведення чи відрядження таких суддів до іншого суду.

Вищою кваліфікаційною комісією суддів України призначено до розгляду питання щодо внесення подання про відрядження суддів до іншого суду того самого рівня і спеціалізації для здійснення правосуддя 13 березня 2017 року.

«Разом з тим,- як зазначає Богдан Моніч, - існують обґрунтовані побоювання, що визначені законодавством процедури переведення суддів не будуть завершені в строк до 30.03.2017 року».

Під час чергового засідання 03 березня 2017 року в Києві заступником голови Ради суддів України запропоновано проект рішення у зв’язку з отриманим колективним зверненням суддів Донецької та Луганської областей, АР Крим та м. Севастополя щодо вирішення питання їхнього захисту після спливу 30.03.2017 у порядку, визначеному Законом України «Про судоустрій і статус суддів».  

 

За матеріалами ексклюзивного інтерв’ю Б. Моніча для прес-служби ЖААС