flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ПРЕС-РЕЛІЗ: Ваше виборче право в період проведення місцевих виборів

27 квітня 2018, 10:53

Місцеві вибори є вільними та відбуваються на основі гарантованого Конституцією України та Закону України «Про місцеві вибори» загального, рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голосування громадянами України, які мають право голосу.

Постановами Центральної виборчої комісії від 16 лютого 2018 року № 22 «Про перші вибори депутатів сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів 29 квітня 2018 року», № 24 «Про додаткові вибори депутатів сільської та селищної рад» на 29 квітня 2018 року призначено перші місцеві вибори депутатів сільських рад та відповідних сільських голів в Олександрійській, Заборольській, Кустинській, Шпанівській, Великожитинській сільських радах об’єднаних територіальних громад Рівненського району та депутатів Повчанської і Миколаївської сільських рад і їх голів об’єднаних територіальних громад, утворених на території суміжних Дубенського та Млинівського районів Рівненської області; а також призначені додаткові вибори депутатів Лугинської селищної ради Лугинського району та Корнинської селищної ради  Попільнянського району Житомирської області (додатки до постанов ЦВК № 1, № 11).

Право голосу на виборах депутатів сільської, селищної, міської ради, виборах сільського, селищного, міського голови мають громадяни України, які досягли повноліття на день проведення виборів (ст.70 Конституції України), належать до відповідної територіальної громади та проживають в межах відповідного виборчого округу.

Право голосу на додаткових виборах депутатів сільської, селищної ради мають громадяни України, які досягли повноліття на день проведення виборів ( ст.70 Конституції України), належать до територіальної громади, що приєдналася до об’єднаної територіальної громади в порядку, визначеному Законом України «Про добровільне об’єднання територіальних громад", та проживають у межах відповідного виборчого округу.

Кожна особа має право в порядку адміністративного судочинства звернутись до адміністративного суду, якщо вважає, що рішенням, дією чи бездіяльністю суб’єкта владних повноважень порушені її права, свободи чи законні інтереси ( ст.5 Кодексу адміністративного судочинства України). 

Як зазначено в ст. 94 Закону  України «Про місцеві вибори», суб’єкт виборчого процесу може звернутися до суду в порядку, встановленому Кодексом адміністративного судочинства України (далі - КАСУ), зміни до якого набрали чинності з 15 грудня 2017 року.

За правилами підсудності (ст.ст.273-276 КАС України) суб’єктами виборчого процесу до місцевого загального суду як адміністративного подаються позовні заяви:

1) щодо рішень, дій чи бездіяльності  виборчих комісій, дільничних комісій з референдуму, членів цих комісій (у 5-денний строк із дня прийняття рішення, вчинення дії або допущення бездіяльності);

2) про уточнення списку виборців ( не пізніше як за 2 дні до голосування без сплати судового збору);

3) щодо дій чи бездіяльності засобів масової інформації, інформаційних агентств, підприємств, установ, організацій, їх посадових та службових осіб, творчих працівників засобів масової інформації та інформаційних агентств ( у 5-денний строк);

4) щодо оскарження дій чи бездіяльності кандидата у депутати сільської, селищної ради, кандидатів на посаду сільського, селищного голови, їх довірених осіб ( у 5-денний строк).

 

До окружного адміністративного суду подаються наступні позовні заяви:

1) щодо оскарження рішень, дій або бездіяльності органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, їхніх посадових осіб та службових осіб (у 5-денний строк);

2) з приводу рішень, дій чи бездіяльності територіальних (окружних) виборчих комісій щодо підготовки та проведення місцевих виборів, виборів Президента України, народних депутатів України; обласних комісій ( у 5-денний строк);

3) щодо оскарження дій або бездіяльності кандидатів, їхніх довірених осіб, партії (блоку), місцевої організації партії, їхніх посадових осіб та уповноважених осіб, ініціативних груп референдуму, інших суб’єктів ініціювання референдуму, офіційних спостерігачів від суб’єктів виборчого процесу, крім тих, які зазначені в ч.4 ст.276 КАС України ( у 5-денний строк).

Відповідно до ст. 278  КАСУ апеляційні скарги на судові рішення за наслідками розгляду справ, визначених статтями 273-277 цього Кодексу, можуть бути подані у дводенний строк з дня їх проголошення, а на судові рішення, ухвалені до дня голосування, - не пізніш як за чотири години до початку голосування.

Суд апеляційної інстанції розглядає справу у дводенний строк після закінчення строку на апеляційне оскарження з повідомленням учасників справи. Апеляційна скарга на судове рішення, що було ухвалене до дня голосування, розглядається не пізніше ніж за дві години до початку голосування.